Ki volt Abd-ru-shin?

Abd-ru-shin_02

Abd-ru-shin, Az Igazság fényében – Grál-üzenet című mű szerzőjének polgári neve Oskar Ernst Bernhardt volt. 1875. április 18-án Bischofswerdában, Drezda (Németország) közelében született. Az Abd-ru-shin név, melyet a Grál-üzenet előadásainak írásához vett fel, értelem szerinti fordításban a „Fény szolgálója“ jelentéssel bír.

1928-ban Oskar Ernst Bernhardt az ausztriai Vomperberg nevű településre költözött, és itt élt egészen addig, amíg a nemzetiszocialisták ki nem sajátították birtokát, majd Az Igazság fényében című művét is betiltották. Tevékenységében akadályoztatva, Abd-ru-shin 1941. december 6-án hunyt el Oberkipsdorfban, a szász érchegységben, ahol utolsó éveit a Gestapo megfigyelése alatt kényszerült leélni.

Oskar Ernst Bernhardtnak boldog gyermekkora volt Bischofswerdában. Általános iskolai évei után kereskedelmi tanulmányokat folytatott, melyeket Drezdában fejezett be.

A kereskedelemben mint egyéni vállalkozó és később mint egy nagyobb export- és import vállalat résztulajdonosa, Oskar Ernst Bernhardt sokat járta a világot. Élményei és benyomásai hamarosan arra ösztönözték, hogy a kereskedői pályát hátrahagyva íróként kezdjen el tevékenykedni, és 1907/08-tól már csak íróként dolgozott. Úti beszámolók, novellák és regények szerzőjeként, ám leginkább mint színdarabíró figyelemre méltó sikereket ért el.
Egy hosszabb New Yorki tartózkodás után (1912/13) Angliába (London) utazott tanulmányútra. Az időközben a negyvenedik életévét betöltő német állampolgárt az első világháború kitörése után az Isle of Man szigeten lévő brit internálótáborban tartották fogva. A négy éves fogság alatt átélte az emberek benső ínségét, akik már nem voltak képesek kiutat találni az omladozó régi világrend káoszából. Vágy ébredt benne, hogy a lényegi, átfogó összefüggések tudása révén segítséget nyújtson.
Így kezdte el 1923-tól Oskar Ernst Bernhardt nyilvánosságra hozni Abd-ru-shin néven az élet központi kérdéseiről szóló előadásait. Az Abd-ru-shin név nem csupán azt juttatta kifejezésre, amit feladataként felismert és meg is élt: a Fény szolgálója lenni. A név a Mózes idején leélt, felkészülést jelentő első földi élete és a Grál-üzenet közvetítője között átívelő hidat is jelenti egyben. Az újbóli testetöltésről, a reinkarnációról szóló tanítás Az Igazság fényében című mű egyik központi eleme.

1928-ban Abd-ru-shin a tiroli Vomperbergen (Innsbruck közelében) telepedett le, és itt fejezte be a még ma is kapható három kötetes Grál-üzenet előadásait. A Grál-településsel egy időben létrejött egy a mű értelmében működő életmodell is. Amikor azonban 1938-ban megszállták a németek Ausztriát, a náci rezsim betiltotta a Grál-üzenet további terjesztését. Abd-ru-shint letartóztatták, Vomperbergen található birtokát pedig kisajátították.
Hat hónapnyi nyomasztó innsbrucki fogság után el kellett hagynia a megszállt Ausztriát. Végül Oberkipsdorfban (Szász-érchegységben) talált menedékre. Ez idő alatt céljai megvalósításáért nem folytathatott nyilvános tevékenységet, és nem fogadhatott látogatókat. A Gestapo folyamatos megfigyelés és kontroll alatt tartotta Abd-ru-shint.
Ám a száműzetés napjait így is munkával töltötte: átdolgozta a Grál-üzenetet abba a formába, amelyben ma is elérhető. A száműzetés és elszigeteltség következményeként Abd-ru-shin mindössze 66 éves korában, 1941. december 6-án, Kipsdorfban hunyt el.